Skip to main content

Manon Ruiter BBA

Mijn verhaal als consultant maatschappelijk vastgoed

 

En wat doe jij momenteel voor werk? Ja, je herkent de vraag vast wel, sta je met je drankje op een verjaardag in het weekend en dan komt deze vraag. Leuk dat iemand interesse toont, alleen is het voor mij soms lastig om, vanwege de diversiteit aan werkzaamheden en opdrachtgevers, dit kort en bondig uit te leggen.

Helemaal toen ik, alweer bijna 4 jaar geleden, begon als Junior Consultant bij StructureGroup. Maar nu ik veel ervaring rijker ben, heb gewerkt voor verschillende organisaties en ik ja, nog steeds, elke dag weer iets leer, lukt dit steeds beter. Lees je mee in mijn verhaal als consultant maatschappelijk vastgoed?

 

2016, het jaar van mijn allereerste stage voor de opleiding Facility Management. Ik waagde een poging voor een sollicitatie bij een adviesbureau met destijds de focus op o.a. het opstellen van onderhoudsplannen. Totaal geen idee op dat moment wat dat precies inhield, maar ik had toch met mijn eigenwijze hoofd in de sollicitatie vermeld dat het mij leuk leek om zelfstandig een onderhoudsplan op te stellen. Voor de kenners onder ons, achteraf was dat dus een onderhoudsplan op basis van de NEN 2767...Tijdens het ondersteunen bij deze inspecties heb ik geen specialistische kennis ontwikkeld voor bouwkunde of installaties (wat ook niet het doel was), maar wel een goed beeld gekregen van technische voorzieningen in een gebouw en gemeentelijke vastgoedportefeuilles. De inspecties waren namelijk in een brandweerkazerne, een school, dorpshuis of ook, zoals we ze vaak in een gemeentelijke portefeuille voorbij zien komen, een kerk, muziektent of de leukste: een hertenkamp!

 

Toen ik in 2019 als Junior Consultant bij StructureGroup begon was dit dus al een beetje bekend terrein. Al kan ik ook zeggen dat ik op basis van mijn huidige kennis en ervaring toen echt nog een groentje was. 😉 Maar ja, mijn eerste grote-mensen-baan en nog maar 22, dus dat was ook helemaal oké. Gelukkig kon ik gelijk met meerdere collega’s mee op pad, ben ik veel aangehaakt bij mijn collega Wybe en heb ik altijd kunnen aangeven welk onderdeel de gevarieerde diensten van StructureGroup mij het meest aanspraken en waar ik mij verder in wilde verdiepen. Dus wat dat betreft alle vrijheid om alles te ontdekken en te leren. Door te starten met opdrachten zoals het oppakken van een huisvestingsvraagstuk, het aanbesteden van inspecties of het inzichtelijk maken van de kerngegevens van een portefeuille, kreeg ik een steeds beter een beeld van wat er allemaal nog meer bij komt kijken om een vastgoedportefeuille te beheren. Want dat is kort gezegd wat ik doe: organisaties helpen om hun maatschappelijke vastgoedportefeuille (beter) te beheren. En dit zijn veelal gemeentes, maar dat kan ook een zorginstelling of schoolbestuur zijn.

 

Afgelopen jaren is mijn kijk op deze rol alleen nog maar meer verbreed doordat ik de kans heb gekregen om mooie interim klussen op te pakken; het tijdelijke vervullen van de rol van assetmanager vastgoed en portefeuillemanager bij een gemeente. En dit betekent alles organiseren wat erbij komt kijken om vastgoed te beheren; afsluiten van huurovereenkomsten, doorrekeningen maken voor het onderhoud, beter inzicht krijgen in de exploitatiekosten, interne processen inrichten voor het team Vastgoed, aanbestedingen opzetten en begeleiden, bestuurlijke stukken schrijven, het verantwoorden van opbrengsten en kosten van de portefeuille, verkopen van panden en zo kan ik nog wel even doorgaan…

 

Vanuit mijn functie als, inmiddels volwaardig, consultant bij StructureGroup betekent dit dus volop variatie én verantwoordelijkheid, samenwerken met collega’s bij de opdrachtgever, maar ook kunnen terugvallen op collega’s van StructureGroup wanneer je toch even behoefte hebt om iets te overleggen. Daarbij ervaar ik nog steeds de vrijheid vanuit StructureGroup om zelf dingen op te pakken, mijn eigen week in te delen, de mogelijkheid om vragen te blijven stellen en ook aan te geven wat soms even niet lukt of gaat. Want ook dat hoort bij ontwikkeling; vallen & opstaan.

 

En nu? Op dit moment van schrijven bouw ik één interim-opdracht af qua aantal uren en begin ik met het verkennen van een nieuwe vastgoedportefeuille bij een andere gemeente. Want ook dit is een rode draad geweest door de afgelopen jaren; er komen nieuwe opdrachten, er zijn afgebakende opdrachten voor een kortere periode of interim-klussen voor een langere periode. Hierbij kan ik terugkijken op leerzame en mooie periodes met nieuwe contacten en ervaringen en vooruitkijken naar een nieuwe vastgoedportefeuille en organisatie, en dat met de vertrouwde basis en ondersteuning vanuit de collega’s van StructureGroup!

Molen vastgoed

Over ons

StructureGroup

StructureGroup levert tijdelijke ondersteuning op locatie. Van strategische doelen tot operationele uitvoering, van technische audits tot financiële analyses en van vastgoeddata tot managementinformatie, wij delen onze kennis en kunde en zorgen ervoor dat u uw gestelde doelen behaalt.

Back to top