Skip to main content

Wybe Zijlstra - Consultant & Directeur

15 jaar gemeentelijk vastgoed

 

 

Gemeentelijk vastgoed, ik ben er 15 jaar geleden ingerold en het heeft me nooit meer losgelaten. Geen enkele vastgoedeigenaar heeft zo’n gevarieerde portefeuille als een gemeente, van jaknikker bij gemeente Emmen tot een deel van Arnhem Centraal bij gemeente Arnhem en dan nog alles wat er tussen zit. Kom daar maar eens op bij een belegger of een woningcorporatie.

Ik heb de afgelopen jaren bij zo’n 25 gemeenten in de keuken mogen werken, van 150.000+-gemeenten tot kleine gemeenten met zo’n 25.000 inwoners. Elke gemeente is anders maar heeft voor mij ook wel weer vaak een herkenbare problematiek die ook na 15 jaar nog steeds niet verveeld.

Alle facetten van het beheer van gemeentelijk vastgoed heb ik inmiddels wel gezien, van het opstellen van huurovereenkomsten en onderhandelen met huurders tot het voor meerdere jaren uitbesten van het totale onderhoud van een omvangrijke portefeuille, van het beheren van een deelportefeuille tot het vanaf nul vormgeven van een vastgoedorganisatie en van het bewaken van onderhoudsbudgetten tot het implementeren van een vastgoedbegroting op objectniveau. Voor de technische kant maak ik graag gebruik van hét unieke kenmerk van onze organisatie, een eigen club technische adviseurs met een frisse kijk op onderhoud en verduurzaming.

Vanuit mijn brede ervaring heb ik over veel onderwerpen die komen kijken bij beheer van gemeentelijk vastgoed een mening maar ik word wel echt blij van het brengen van structuur zodat er ook daadwerkelijk gestuurd kan worden op een vastgoedportefeuille, zonder deze basis kom je nooit een stap verder. Net na m’n studie heb ik me nog eens verbaasd dat een zorginstelling heel blij was met het lijstje dat ik voor ze had opgesteld met al hun vastgoed, zo’n lijstje hadden ze nog nooit gezien. Inmiddels weet ik dat “weten wat je hebt” begint met het opzetten van een goede structuur op basis van heldere afspraken. Het brengen van structuur zit voor mij in het vastleggen van heldere definities, het verwerken van de portefeuille met de juiste labels per object in een vastgoedinformatiesysteem en ook vooral in het in beeld brengen van kosten en opbrengsten op objectniveau in de financiële administratie.

Met de juiste structuur en inzichten per object zorg ik er bijvoorbeeld voor dat een gemeente de gemeentelijke begroting uit kan breiden met een vastgoedparagraaf met informatie waar het echt over gaat maar zorg ik er ook voor dat een gemeente kan toetsen of zij voldoen aan de wet Markt en Overheid omdat zij op een efficiënte wijze een kostprijsdekkende huur kunnen berekenen. Voor gemeente Deventer heeft dit begin dit jaar geresulteerd in een prijs voor beste vastgoedbegroting van Nederland en veel gemeenten maken inmiddels gebruik van de door mij ontwikkelde systematiek om de kostprijsdekkende huur te bepalen.

Naast het brengen van structuur bij mijn opdrachtgevers word ik ook blij van de rol die ik binnen StructureGroup vervul, als directeur ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit en de inhoud van de advisering van de gehele organisatie. Ik haal energie uit het meenemen van collega’s in de mogelijkheden die ik zie in de markt en uit het delen van de ervaringen die ik in de afgelopen jaren heb op gedaan bij verschillende gemeenten.

Met de uitdagingen in verduurzaming die voor ons liggen en de mogelijkheden die ik daar in zie zal gemeentelijk vastgoed mij ook de komende 15 jaar niet loslaten!

Molen vastgoed

Over ons

StructureGroup

StructureGroup levert tijdelijke ondersteuning op locatie. Van strategische doelen tot operationele uitvoering, van technische audits tot financiële analyses en van vastgoeddata tot managementinformatie, wij delen onze kennis en kunde en zorgen ervoor dat u uw gestelde doelen behaalt.

Back to top